- De enorme groei van cryptobeleggingen moet beleggers er niet van weerhouden traditionele alternatieven zoals goud te negeren, zegt beleggingsexpert Kit Juckes van Société Générale.
- Het is moeilijk de intrinsieke waarde van cryptomunten te bepalen.
- De grote beweeglijkheid van de bitcoin en consorten maakt een echte omarming van cryptomunten door institutionele beleggers vooralsnog lastig.
Niet alles wat glittert en glimt is evenveel waard als goud en niet alle vormen van waardeopslag zijn gelijk, in weerwil van wat grote groepen bitcoinfans je willen doen laten geloven, zegt beleggingsexpert Kit Juckes.
“Het idee dat er iets magisch is dat plotseling goud vervangt als opslag van waarde is extreem optimistisch”, vertelt beursstrateeg Juckes van de Franse bank Société Générale tegen Insider.
“Geld is gebaseerd op vertrouwen en ik denk niet dat je een token kan uitvinden die zomaar kan wedijveren met goud, dat gedurende duizenden jaren vertrouwen heeft opgebouwd”, stelt Juckes.
De bitcoin haalt dit jaar keer op keer de voorpagina’s vanwege de enorme koersstijgingen. De cryptomunt is in een jaar tijd ruim 300 procent meer waard geworden.
Zowel professionele als particuliere beleggers investeren in de belangrijkste cryptomunt. Ook een aantal grote financiële instellingen op Wall Street biedt hun klanten crypto aan en sommige zeggen zelfs dat de bitcoin de concurrentie aan kan gaan met goud als opslag van waarde.
Met tientallen jaren aan ervaring als beleggingstrateeg heeft Juckes heel wat meegemaakt op de beurs. Iets aan de cryptogekte doet hem denken aan een andere hype van twintig jaar geleden.
"Ik herinner me dat ik een trein van Boston naar New York zat tijdens de internetbubbel van rond de eeuwwisseling", vertelt hij. "Omdat er een sneeuwstorm was in Boston kon ik geen vliegtuig nemen en kwam ik in de trein naast een man terecht die zijn carrière als tandarts had opgegeven om te beleggen in dotcombedrijven. Het leek toen alsof iedere idioot daar 20 procent per jaar mee kon verdienen. De man dacht zo beter af te zijn dan met een baan als tandarts."
"De les die ik heb getrokken is dat als steeds meer mensen denken dat het heel makkelijk is om geld te verdienen, je juist moet oppassen wat je met je geld doet", zegt Juckes.
Turbulentie op de cryptomarkt
De grote koersschommelingen van cryptomunten van afgelopen week volgden op een aankondiging van de centrale bank van China dat cryptomunten niet worden toegestaan als betaalmiddel.
Bitcoin viel tijdens het Pinksterweekend met zo'n 30 procent terug tot iets boven de 30.000 dollar. Ook andere cryptomunten als ether en het door Elon Musk gesteunde dogecoin gingen met zo'n 25 procent onderuit. Vervolgens herstelde de cryptomarkt in de loop van deze week weer deels.
In een onlangs verschenen rapport stellen analisten van Société Générale dat bitcoin zich zowel in positieve als in negatieve zin onderscheidt ten opzichte van goud. Zo is de stijging van de bitcoin in de afgelopen 12 maanden veel sterker geweest dan die van goud, maar de koerscorrecties van de cryptomunt zijn ook veel heftiger.
De analisten signaleren dat sommige beleggers cryptomunten zien als een manier zich te beschermen tegen geldontwaarding. Deze groep beleggers denkt dat de koopkracht van traditionele valuta zoals de dollar en de euro onder druk staat door de miljarden aan goedkoop geld die centrale banken in het financiële systeem hebben gepompt.
De vraag is echter of de bitcoin geschikt is als bescherming tegen inflatie: "De bitcoin heeft geen intrinsieke waarde, bijvoorbeeld als bron van winstuitkeringen, en is puur afhankelijk van koersstijgingen. Dat laatste geldt overigens ook voor goud", stellen de analisten van SocGen.
Juckes gelooft zelf niet heel erg in de potentie van de bitcoin. "Als een van mijn kinderen naar me toe zou komen en zou vragen of ik het goed zou vinden dat ze bitcoin kopen, zou ik hen adviseren eerst heel grondig onderzoek te doen", zegt hij lachend.
Toch blijft de aantrekkingskracht van crypto groot, mede door verhalen van mensen die in korte tijd steenrijk zijn geworden. Neem bijvoorbeeld de 33-jarige Glauber Contessoto die tegen de zender CNBC vertelde dat hij in twee maanden tijd miljonair is geworden door twee ton aan spaargeld in dogecoin te steken.
Vanwege de enorme beweeglijkheid van cryptomunten zijn er aan de andere kant ook beleggers die verlies lijden en niets opschieten met hun beleggingen in crypto.
Institutionele beleggers ruiken aan de cryptomarkt
Opvallend aan de opmars van cryptomunten in de afgelopen maanden is vooral dat institutionele beleggers zijn ingestapt.
Crypto-expert Eloisa Marchesoni zegt dat de aanwezigheid van geld van professionele vermogensbeheerders ervoor heeft gezorgd dat de cryptomarkt deze week weer is bijgetrokken, na de klap van het Pinksterweekend. "Maar door het risico op een crash ruilen sommige institutionele beleggers hun bezittingen in bitcoin toch weer in voor goud dat stabieler is in waarde."
[activecampaign form=28]
Lees meer over cryptomunten:
- 5 experts geven aan of de recente daling van de bitcoin en andere cryptomunten het einde van de huidige rally inluidt
- Elon Musk stelt dat zijn invloed op de dogecoin helemaal niet zo groot is – maar hij wil zich er wel mee blijven bemoeien
- Iran verbiedt tijdelijk het ‘minen’ van cryptomunten om stroomtekorten in de zomer te voorkomen